Ervaringen
Vissen in de winter
Een koud ”kunstje”, dat is het vaak wel. Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk, want je weet het nooit. Elke keer weer een ”verrassing”.
Letterlijk koud, als de beheerder de kranen afgesloten heeft.
Is de temperatuur toch weer boven nul, dan wordt de kraan weer aangezet. Zo niet, dan maar het ijskoude water met een emmer uit de vijver scheppen en zo de vissen goed schoonmaken.
Daarna worden ze (tegen extra betaling) gerookt en vacuüm geseald.
Daarna volgt de distributie, het verdelingsvraagstuk.
De laatste twee weken werd er goed gevangen en de aantallen logen er niet om. Met drie tassen gerookte forellen en zalm – forellen aan de fiets naar huis. De volgende dag kon ik er nog vijf ophalen. Zo konden ze niet eens in de koelkast, maar een nacht in de garage kan met deze temperaturen ook geen kwaad.
Gelukkig hebben ze de volgende dag bijna allemaal een koel plekje gevonden bij de liefhebbers.
Zelfs nog een paar in Barneveld afgeleverd. Dit leverde een tray (30 stuks) verse eieren op. Een soort ”ruilhandel”.
Heel bijzonder is, de ene persoon is dol op deze delicatesse en een ander lust geen vis. Sommigen klagen over graten. Dan zeg ik: ”zonder graten valt een vis uit elkaar”, toch.
Van anderen hoor ik, als je ze goed fileert gaat het prima.
Er is veel variatie mogelijk. Lekker op toast. Vooral de zalm – forel is heel lekker als vervanger voor vlees en kan prima bij de warme maaltijd. Weer een ander doet het door de salades. De mogelijkheden zijn veel en smaken verschillen.
Buitensport
Vandaag, 25 oktober 2022, wordt er gevist. Het is prachtig nazomer weer. Ook door de regen laten we ons vaak niet weerhouden om naar de vijver te gaan.
Vandaag sprak mensen uit Nederhorst Den Berg (42 km) en uit Putten. Maar onlangs ook uit Amstelveen, Almere, Egmond-Binnen, die verblijven dan weer op een camping in Voorthuizen.
Op deze site is de afgelopen zomer niet veel gebeurd, aan de kant van de vijver wel. Aan de hand van de foto`s wil ik dit met jullie delen. Er zijn veel forellen en zalmforellen gevangen.
Natuurlijk ook gegeten, zoals de gerookte. Ook de klaargemaakte voor twee BBQ `s vonden gretig aftrek.
Het blijft een super mooie buitensport. Hier aan het water is altijd wel weer wat te beleven.
Roken
Voor het roken van de forellen is een speciale oven nodig, die gestookt wordt met hout. Vandaag ging ik niet vissen, maar wist dat Jan ze ging roken. Dit had ik nog nooit gezien, dus maar weer even naar de Berenkuil gefietst.
Inderdaad trof ik Jan hieraan en hij vertelde mij over het roken. Allereerst moeten ze goed schoongemaakt zijn. Al eerder kregen wij de complimenten, omdat wij ze zo netjes schoonmaken. Na het open snijden en de ingewanden eruit halen, moet de bloedlijn doorgesneden worden en vervolgens zorgvuldig alle bloed worden verwijderd.
Alweer even geleden maakte ik ze klaar om te eten en verwijderde heel zorgvuldig de graatjes. Ja, zonder graten valt de vis uit elkaar. Toen ontdekte ik, dat het vlees soms iets donker gekleurd was en dit iets bitter was van smaak. Dit moest zijn van achtergebleven resten van het bloed. Voor mij, reden te meer dit heel zorgvuldig te verwijderen.
Het deurtje ging open en de zalm – forellen hingen achterin, die konden we door de rook niet goed zien. Veel mensen vinden de zalm – forellen erg lekker, anderen kiezen voor de forel.
Jan vertelde dat de over wordt verwarmt tot 60 – 70 graden en dit eerst een kwartier moet om de vis te garen. Daarna nog circa een uur om te ze laten verkleuren en zo krijgen ze een lekkere rooksmaak.
De deur moet iets op een kier blijven zodat ze niet uitdrogen. De bevroren vissen worden eerst goed nagekeken en gepekeld. Daarna moeten ze een nacht goed afkoelen en worden ze vacuümverpakt en zijn ze een hele tijd houdbaar in de koelkast. Ook kunnen ze nog in de vriezer worden bewaard, echter dit komt de smaak en de kwaliteit niet ten goed. Kortom, het is een heel karwei.
Het kost wat (tijd en arbeid), maar dan heb je ook wat. Een ware delicatesse.
Vissen in de winter
Ja, ook in de winter wordt er regelmatig een visje gevangen. Vorige week zaterdag 15 januari 2022 was een super vangt van vier zalm – forellen en zeven forellen. De forelleneters konden weer smullen en er was gretig aftrek. Leuk, zijn dan de reacties en de foto`s die ze sturen in de app.
Afgelopen dinsdag was het iets minder en moesten we met twee forellen genoegen nemen. Soms wordt de vis duur betaald. We genieten dan van de prachtige ligging van de vis plas de Berenkuil.
De meerkoeten zwemmen er bij tientallen en maken een kabaal als ze over het water vliegen.
Zelf ging ik die twee schoonmaken en een praatje maken met de vijf visser aan de zalmvijver.
Ook deze mannen uit Hoofddorp en Heemstede hadden niet veel gevangen.
Eén van de mannen was toen de opbrengt aan het schoonmaken. Hij had zelf niks gevangen, maar maakte ze schoon voor zijn maatjes. Omdat ik nog vis genoeg van zaterdag in mijn koelkast had, heb ik mijn schoongemaakte visjes aan hem gegeven. Een blij gezicht is ook wat waard.
Hij vertelde: ”Wij gaan ze vrijdag bij ons op de volkstuin roken, pilsje erbij en ze opeten”.
Prachtige vismiddag
Het was op woensdag 17 november 2021, een stralende herfstdag en prima visweer. Niet dat we veel vingen, maar uiteindelijk toch wel een redelijke vangst. Dus geen hagelslag op brood vandaag. Aan de overkant van de vijver waren twee jongens en een meisje aan het vissen. Wij kwamen er al snel achter dat ze gehuurde hengel hadden en ze ook echt niet wisten wat ze daarmee moesten. Ze hadden wel snel beet, maar de ene na de andere vis vloog er weer af. Na wat hulp en instructies van ons, vingen ze samen toch nog zeven forellen. Ik heb ze toen verteld dat ze de schoongemaakte konden ruilen voor gerookte en dat sprak ze wel aan. Ook heb ik ze geholpen met het schoonmaken. Dat blijkt de eerste keer ook heel moeilijk te zijn. Ze sneden de vis tot aan de staart door en sneden door het vlees i.p.v. door de bloedlijn. Waardoor er een vis echt in bij het afval moest.
Ze vertelden hele verhalen. De kleinste jongen was een collega van het meisje. De andere jongen zat bij het meisje in de klas. De kleine jongen en het meisje kwamen uit verschillende streken in Zuid Spanje, de andere jongen uit Siberië, in Rusland. Hij studeerde in Spanje. Ze hadden elkaar ontmoet in Londen en vandaar naar Nederland. Ze logeerden in Wormerveer en waren met de trein naar Nijkerk gereisd en vandaar naar de Berenkuil gelopen (2.4 km). Toen ze tegen 17.00 uur weer lopend naar het station in Nijkerk liepen werd het al bijna donker. Zaterdag wilde ze nog naar Amsterdam.
Ze hadden een geweldige dag en we hoorde, vooral die kleine jongen hard juichen als hij weer een forel op het droge had. Wij hebben ook genoten van dat stel en konden gelijk weer even ons Engels gebruiken om samen te praten. Spaans en Russisch lukt niet en voor deze lui ook geen Nederlands.
Een prachtig blauwe hemel, het zonnetje er bij en gezelligheid rond de plas bij de Berenkuil.
Goudforel (Oncorhynchus mykiss aguabonita).
De goudforel is een ondersoort van de regenboogforel, die voorkomt in bergbeken van de Sierra Nevada. Het gewicht van een volwassen vis is ruim 5 kilogram.
De goudforel heeft een olijf-groene rug en heldere rood overgaand naar goudkleurige zijden en buik. In de paaitijd (oktober en november) zijn de kleuren helderder. Het is de kleurigste van de forellen.
Goudforel of oranje forel tijdens Koningsdag zeer populair om op te vissen bij de forelvijver.
Er zijn steeds meer forelvijvers die ze uitzetten en het is een groot plezier om erop te vissen. Het is een nieuwe hype aan de visvijver geworden. Maar hoe gedragen ze zich en zijn ze gemakkelijk te vangen? Je kunt ze nagenoeg hetzelfde vissen als op de regenboogforel. Wat wel een groot verschil is, is uiteraard haar kleur, Daardoor zijn deze vissen erg schuw en zullen ze zich snel verstoppen.
Het is dan ook niet raadzaam om luidkeels langs de vijver te staan, want dan verjaag je ze zullen ze niet bijten. Voorzichtigheid en geduld is zeker geboden als je een goudforel wil vangen. Het beste is als de vis je niet kan zien of horen. Dan maak je de beste kans om zo`n prachtige goudforel of oranjeforel te vangen. Ze zijn zeer populair tijdens de dagen rond Koningsdag.
Buitensport
Het is 5 april 2021, 2e Paasdag. Nadat we eerst drie hengels gerepareerd hebben, gaan we ondanks de weersvoorspellingen, met maar een paar graden boven nul, toch maar naar de vijver. Het is tenslotte buitensport. In de zalmvijver waren joekels van zalmforellen gevangen, maar wij waren bij vijver 1 B. Buurteling kwam de zon even tevoorschijn en dat voelde wel aangenaam. Afgewisseld door een paar fikse hagelbuien en dan weer een sneeuwbui, waarbij de wind door je haren gierde.
De vangst was niet slecht, zeven forellen en een zalmforel. Dan het schoonmaken met ijskoud water.
Killende vingers horen daarbij. Thuis nog even in de gootsteen, zodat ze goed schoongemaakt de vriezer in kunnen. Wachten totdat er weer gerookt kan worden.
Prachtig visweer
Het is vandaag 20 maart en het is prachtig voorjaar weer. De zon schijnt volop en het is al lekker warm in de zon. De Noord – Oosterwind voelt nog wel koud aan.
Prachtig visweer. Of de vissen er ook zo overdenken, dat is nog maar de vraag. Soms kruipen ze ook wat dieper de vijver in.
Een paar vissers vertelde me gisteren en vandaag dat ze toch al vijf zalm – forellen gevangen hadden. Die Amsterdammer was wel heel enthousiast en zei dat je er bij moest lachen, dan bijten ze beter, dat zien die vissen. De ene visser heeft nu meer fantasie dan de ander.
In vijver 1 B was vanmorgen een wedstrijd met de vlieghengels. Dan worden alle gevangen vissen weer terug gezet. Wij hebben ze liever op de BBQ.
Goede vangst
Het is de eerste week van maart en we hebben er weer zin in. Hoewel er vooral donderdag een erg koude wind uit de oosthoek kwam, maar dat mag de pret niet drukken. De opbrengst van drie middagen vissen was deze week 24 forellen. Omdat ik meestal samen (www.samenforelvissen.nl) ga vissen, sta ik niet zo vaak aan de hengel. Daarom heb ik er deze week maar 1 gevangen. Net genoeg voor de kick.
Als jullie denken dat ik dan niks sta te doen, nee hoor! Meestal schep ik de gevangen vis in het netje. Soms sla ik ze ook wel dood, houd de lijn strak bij het verwijderen van de haak en berg de vis op in de box. Zet er zo nodig een nieuw haakje aan of help de draad uit de war.
Wanneer er zeventien gevangen zijn, zoals zaterdag, dan komt er nog wat achteraan. Mijn vis maat haalt de ingewanden er uit, snijdt de bloedlijn door en ik maak de vis verder schoon. Thuis gaan ze nog een keer in de gootsteen en daarna in een diepvrieszakje in de vriezer. In deze Covid-19 tijd kunnen we de vissen niet omruilen voor de gerookte. Dat is jammer, maar hopelijk wordt het snel weer normaal.
Februari 2021
Het is pas 24 februari 2021 en de temperaturen zijn ongekend hoog. Met het zonnetje erbij lijkt het al we voorjaar en we lopen maar even ons ”ommetje” langs de vijver en ontmoeten daar een vaste klant. Ja, de kappers zitten dicht in deze lockdown, dat is goed te zien. We zien ook dat Dirk zijn muts niet meer op heeft en zijn jas is ook al uit.
Trots laat hij zijn grote zalm – forellen zien. Het is nog maar net een week geleden dat de hele vijver dicht gevroren was. Die zaterdag 20 februari 2021 werd er ook gevist. Jawel, op het ijs en in de vierkante uitgehakte wakken. Een sensatie bij de Berenkuil. De filmpjes hiervan staan op hun site.
De maand september 2020
Vaak begint het vissen al thuis. Zullen we vandaag wel of niet? Dit hang soms van het weer af en dan kijken we eerst op de buienradar.
September was een mooie maand en weer of geen weer, op naar de vijver.
Op 13 september 2020 waren er de modelboten races. Een prachtig spektakel, letterlijk en figuurlijk, wat een herrie maken deze bootjes en wat een snelheid.
Op 23 september 2020 kreeg ik als verassing een gloed nieuwe hengel. Dus twaalf keer naar de vijver. Niet altijd om te vissen. Er is veel meer te beleven. Zoals de modelbotenraces, karpers vissen enz.
Gelukkig, waren er ondanks de Lock down, ook nog gerookte forellen en konden we onze vangst (2 voor 1) omruilen. Erg lekker!
Militairen
Op 16 september 2020 komt er ineens een grote legertank het terrein op rijden. Hij rijdt naar het bassin waar de vissen normaal in de kruiwagen worden geschept en uitgezet voor de vissers.
Vandaag gaan ze in de leger auto. De soldaten hebben vast vis op het menu vanavond?
Cyprinus carpio
Deze dag, 15 september 2020 fietste ik, zonder hengel naar de vijver. Het was mooi weer en ik trof hier een vader en zoon aan. Niet bij de vijver waar wij vissen, nee bij de karper vijver of snake lake.
De één met zijn werphengel, de ander met de vlieghengel. Mooie grote vissen, ze kunnen tot 120 cm lang worden.
Even bijpraten…
Het is alweer even geleden dat jullie iets hoorden van mij, maar we hebben niet stil gezeten.
Vandaag, achttien januari 2021 nemen we jullie mee naar de vijver.
Laten we beginnen op 3 augustus 2020. Deze dag vang ik drie mooie forellen.
Enkele weken later, op 31 augustus 2020 zijn dit er twee.
Vergis je niet, want soms vangen we echt een middag helemaal niks. Dan balen we allebei, maar dat vertellen we niet, dat is niet leuk en we willen jullie echt enthousiast maken.
In twee dagen ook maar twee of drie, zullen jullie zeggen. Nee, ik ga altijd met één van mijn vismaatjes en hij vangt er altijd meer. Natuurlijk hebben de mannen meer ervaring, (hoewel ze ook wel eens niks vangen hoor), en doen we meestal samen zo`n middag. Dan hebben we twee middagen plezier!
Ervaring 1; Het is vandaag…
Het is vandaag, na veel regen de afgelopen week, een mooie zondag en prachtig BBQ weer.
Gisteravond alvast twee forellen uit de vriezer gehaald. Ze ”onthoofd” of anders gezegd, de kop er bijna afgesneden en zo het hele vel eraf gestroopt.
Klein stukje roomboter er in, een paar uienringen, plakjes citroen en opgevuld met dille. Ingepakt in de folie en dan straks 15 – 20 minuten op de hete BBQ. Ben benieuwd…
Leuk om jullie te vertellen, dat ik afgelopen maandag 6 juli 2020 weer eens drie forellen gevangen heb. Maar ook super trots ben dat ik ze nu ook zelf kan schoonmaken.
De zomer komt er aan, ook zin in een uitdaging? Meld je aan en ik kom je helpen!
Ervaring 2; het is vandaag…
Donderdagavond 16 juli 2020 ga ik voor het eerst alleen naar de vijver. Het is ruim 18.00 uur. Ik huur een hengel voor € 6,-, koop een doosje wasmotten voor € 4,50 en betaal € 11,- om in vijver 2 te mogen vissen. De jongen die er werkt, loopt gelijk met me mee en gooit er drie forellen voor mij in.
Spannend! Af en toe regent het eventjes, maar het is ook zo weer droog. Zie gelijk aan de overkant de vissen al bewegen, dus maar even omlopen. Ze zitten bovenin, of dat gunstig is? Vaak niet.
Als ze zo bovenin zitten, is het maar zeer de vraag of ze ook willen bijten. Loop de vijver nog een keer rond en besluit toch weer terug te gaan naar de overkant bij het net. Want daar zitten ze, dat is zeker. Na geruime tijd heb ik beet. Yes! Gelukkig had ik gevraagd om een net, een doodklapper en een onthaker. Die had ik hier allemaal nodig. De eerste vis was gevangen. Het ging niet vanzelf en het duurde een tijdje voordat nummer twee wilde bijten. Naargelang de avond vorderde kreeg ik nog vier keer beet. Niet gek om te beginnen, toch. Zo tegen 20.30 uur, had ik een dobber verspeeld in het net en moest een andere hengel gaan halen in het restaurant. Na de zesde vis was ik ook het haakje verspeeld. Tijd om te stoppen. Dan komt het, ze moeten ook nog worden schoongemaakt. Gelukkig had ik dit net geleerd en ook dat lukte.
Zo ging ik met zes prachtige forellen naar huis. Een mooie vangst.